Narancsbőr a vékony, fiatal, sportos lányokon

Meghökkentő, de a narancsbőr nem csak a túlsúllyal rendelkező nők problémája. Sajnos egyáltalán nem kell ahhoz súlyfelesleggel bírni, hogy a narancsbőr felbukkanjon a combon, fenéken vagy felkaron.

 • fiatal nők esetében, sőt, már tinikorban is gyakran előfordul a narancsbőr
 • rendszeres edzést végző nőkön is megjelenik a cellulit
 • táncosokon, edzőkön, sportolókon, modelleken sem ritka
 • nem függ a súlytól: normál BMI-indexnél, sőt, kifejezetten vékony testalkatnál is számolni kell a cellulit feltűnésével

  A vékony, fiatal lányokon is lehet narancsbőr

  A vékony, fiatal lányokon is lehet narancsbőr

Kezdetben az volt a közvélekedés, hogy a narancsbőr az enyhén molett, keveset mozgó, helytelenül táplálkozó nőket érinti leginkább. Persze, erről szó sincs, meglepő módon bárkit érinthet a cellulit felbukkanása. A narancsbőr alól sajnos nem jelent felmentést a fiatal életkor vagy a karcsú, vékony alak. Mostanában már a gimnazisták is egyre gyakrabban fedezik fel, hogy karfiolos a combjuk, vagy hogy göröngyök vannak a hátsójukon.

Vannak olyan foglalkozások, (mint a tornatanár, edző, táncosnő, sportoló), melyeknél igazán nem várnánk, hogy megjelenjen a cellulit, és mégis, ugyanúgy érinti őket is a probléma! Ráadásul ezekben az esetekben sokszor nem egy lágy, puha cellulites bőrfelületről van szó, hanem keményebb, masszívabb felületűek a göröngyök, és még nehezebb megszabadulni tőlük.

A narancsbőr kialakulásának okai

1. Öröklött tényezők

A cellulit kialakulását bizonyos öröklött adottságok befolyásolják leginkább:

 • A genetikusan öröklött kötőszöveti sajátosságok
  Érdemes a családban körülnézni, hogy a velünk rokoni kapcsolatban álló nők milyen kötőszöveti állománnyal bírnak, mennyire érinti őket a narancsbőr. A kötőszöveti sajátosságaink ugyanis „készen kapottak”: ezáltal megjósolhatók pl. a cellulit szempontjából problémásabb testfelületek. A kötőszövet öröklött lazasága nem feltétlenül függ a súlytól.
 • A nők kötőszövetének jellege eltér a férfiakétól
  A nők kötőszövete lazább, párhuzamos rostokból áll, és nagyobb a vízmegtartó képessége, így már eleve az is  narancsbőrre hajlamosít, hogy nőnek születtünk. Ennek a kötőszöveti sajátosságnak az oka az, hogy várandós állapotban a kötőszövetnek meg kell nyúlnia.

2. Életmódbeli tényezők

 • A rendszertelen táplálkozás is hozzájárul a narancsbőr kialakulásához.
 • A finomított szénhidrátok (pl. cukor, csokoládé, sütemény, fehér kenyér, péksütemény, cukrozott szénsavas üdítő, gyorséttermi ételek, chips) fogyasztása savas irányba tolja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A savak és más mérgek többféle szervben és szövetben is lerakódhatnak. Az egyik legoptimálisabb hely számukra a zsírszövet, mivel a zsírsejtek képesek megnőni, és annak érdekében, hogy a beérkező savakat semlegesítsék, még több zsírt vesznek fel.  A zsírpárnák tehát azért alakulnak ki, hogy létfontosságú szerveinket ne érje károsodás.
 • A gyorséttermi és félkész ételekkel számtalan mesterséges adalékanyagot viszünk be a szervezetünkbe, pl. tartósítószereket, állományjavítókat, mesterséges ízfokozókat, térfogatnövelőket, színezőanyagokat.
 • A sok ülés is hajlamosító tényezőnek számít. Az izmok elveszítik feszességüket, a vér- és a nyirokkeringés lelassul. A nyirokkeringés lelassulása azzal jár, hogy a méreganyagokat sem tudja rendesen kiüríteni a szervezetet.
 • A stressz és az alváshiány furcsa módon szintén hozzájárul a narancsbőr kialakulásához. Aki kevesebbet alszik, könnyen elhízik, mert a szervezet éhséget és álmosságot jelző funkciói összetett kölcsönhatásban állnak egymással.

3.  A szervezet számára mesterséges anyagok felhalmozódása

Íme a leggyakoribb mérgek, melyeket szinte önkéntelenül juttatunk be a szervezetünkbe:

 • A kozmetikumokban rejlő szintetikus adalékanyagok a legveszélyesebb mérgek közé tartoznak, mivel mis molekulasúlyuk miatt közvetlenül a bőrön át szívódnak fel, és gyorsan bekerülnek a véráramba. A szintetikus adalékanyagok felhalmozódnak az évek során, és számos komoly egészségügyi probléma hátterében ott lehetnek. (Néhány gyakori, káros összetevő: parabenek, alkohol, alumínium, lúg, kollagén, állati zsír (faggyú), ásványolaj, elasztin, glicerin.) És azt se felejtsük el, hogy a tisztítószerekben szintén rengeteg a méreganyag.
 • Rossz szokásainkat tükrözi a bőrünk. A dohányfüst, a koffein, az alkohol hosszú távon biztosan rontja a kötőszövet állapotát.
 • A gyógyszerekből sok méreganyag marad vissza, a hormonális fogamzásgátlók ráadásul megkötik a szervezetben a vizet és raktározzák a zsírt, az antibiotikumok pedig tönkreteszik a bélflórát.

Még abban az esetben is, ha tudatosan figyelünk az életvitelünkre, nap, mint nap töménytelen méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe, és ezeket testünk nem képes maradéktalanul kiüríteni. Ez az egyik oka annak, hogy miért érinti egyre inkább a tinédzsereket, a sportos, karcsú, fiatal nőket a narancsbőr problémája.

Azok a mérgező anyagok, melyeket a szervezetünk mégsem tud kiüríteni, a zsírszövetben tárolódnak. A vízoldékonnyá alakított mérgek ugyanis ki tudnak ürülni a vizelettel, a zsíroldékonyokat viszont a májnak előbb vízoldékonnyá kell tennie. Ez a folyamat korlátozott, azért kerülnek a méreganyagok átmenetileg a zsírszövetbe. Így a zsírsejtek nem csak az elhízás más tényezőitől, hanem a szervezet számára feldolgozhatatlan anyagok hatására is növekednek, és az arra hajlamosakban hozzájárulnak a narancsbőr kialakulásához. A cellulit elleni eljárásoknak tehát része kell, hogy legyen a nyirokkeringés élénkítése és a méregtelenítés is.

Tóth Ágnes

Judit vagyok!

Kérdéseddel fordulj
hozzám bizalommal!

06 1 226 4179
06 30 6303 777

Írj nekünk!
[contact-form 1 'Kérdése van']

Sztárok, akik velünk fogytak

Hodosi Anita, modell

A Forever Slim kezelésektől, 5-ös fokozatot használva, összesen két kezelés után 3 cm-t karcsúsodtam...

Bíró Ica, fitnesz-szakértő

A Forever Slim célzottan azokat a kritikus zónákat formálja, ahol alkatilag több a zsírsejtünk!

Pikali Gerda, színművésznő

Bár vékony alkatú vagyok, második szülésem után a hasammal illetve a combommal nem voltam igazán...

Bencsik Tamara, énekesnő

Azonnal éreztem, hogy a bőröm feszesebb lett, és bár szerencsére nem küzdök nagyobb súlyfelesleggel...

Sztárok, akik velünk fogytak

Ilyen eredményeket érhet el

Zsírbontás előtt és után

Forever Slim videók

Forever Slim ügyfélszolgálat

2009-2018 ForeverSlim® / Minden jog fenntartva.
Főoldal    ●    Lap tetejére